A betegápolás nélkülözhetetlen eszközei: a vízhatlan lepedők

Megosztás

Napjainkban rengeteg praktikus megoldás elérhető, amelyek segítségével megvédhetjük a matracokat, mindez kiemelten fontos a betegápolás során. Beszerezhetünk vízhatlan lepedőket, amelyekkel egyúttal a kényelem és a biztonság is garantálható.

A vízhatlan lepedők típusai

A betegápolás során alapvető a gumilepedő (impregnált frottír) használata, ez ugyanis képes felfogni a vizeletet és egyéb testnedveket. Természetesen többféle is elérhető ebből az ágyvédő textilből, érdemes körülnézni az Értéksziget kínálatában.

A vízhatlan lepedő alapanyaga lehet gumi, PVC, impregnált frottír, melyek közül a legkomfortosabb a legutóbbi. Választhatunk továbbá ágyvédő gumifüles vagy körgumis matracvédő lepedőt is. Ennek alapanyaga általában pamut vagy frottír, amely alatt egy víztaszító réteg található, vagyis egy irányba engedi a nedvesség áramlását. Előnye, hogy optimálisan szellőzik. A tisztítása egyszerűen megoldható, ugyanis a strapabíró anyagnak hála, fertőtleníthetjük, moshatjuk anélkül, hogy a vízzáró réteg megtörne.

Természetesen ezek között is fellelhetők különbségek, a költségesebb típusok kevésbé zajosak, valamint nagyobb fokú szellőzést is biztosítanak.

A megfelelő minőségű terméket választva egyáltalán nem lesz zavaró, nem akadályoz a mozgásban, pihenésben az a plusz réteg a matracon. Könnyebbséget jelent az is, hogy ez a réteg nem csúszik el, hanem fixen rögzül. A matracvédő körgumival, az ágyvédő gumipánttal rögzíthető.

Gondoskodjunk szeretteinkről maximális odaadással

Az otthoni betegápoláshoz több olyan kellék és eszköz beszerzése is javasolt, amelyek megkönnyítik a mindennapokat, mind a gondozott, mind pedig az ápoló fél szempontjából. Amikor vízhatlan lepedőt választunk, elsősorban a beteg igényeit kell figyelembe vennünk, illetve az aktuális egészségi állapotát.

A gondozás során kiemelten fontos, hogy a lehető legkomfortosabbá tegyük a környezetét, minden módon, ahogyan csak lehetséges. Tartósan ágyban fekvő gondozott esetében jelentős nehézséget okozhat a nedvesség kezelése, főleg ha inkontinenciás, és/vagy idős szerettünkről van szó.

Napi szinten lehetetlen volna a matrac kitisztítása, ugyanakkor a beteg személyes kényelme és a higiénia biztosítása miatt is meg kell oldani ezt. A legjobb opciót a vízhatlan lepedők jelentik, hiszen alkalmazásukkal az ágyban fekvő komfortérzete is javítható, miközben a matrac/ágy számára is védelmet biztosítunk.

Nem csupán a beteggondozás során használhatók a vízhatlan lepedők, hanem gyermekek számára is a pelenkáról történő leszoktatás időszakában.

Miért ideális választás a vízhatlan lepedő?

Bőrbarát anyagból készül, egyszerűen tisztítható, ehhez érdemes semleges mosószert választani. Ne használjunk azonban oldószereket, erős vegyszereket, illetve ne tegyük ki közvetlen hőhatásnak, ezek ugyanis kárt tehetnek az alapanyagában.

Az Értéksziget bőséges kínálatában többféle méretű és kialakítású terméket is beszerezhetünk.

Kapcsolódó cikkek